Magán egészségügyi szakellátás

Belépés az e-munkaegeszsegugy.hu rendszerbe

Regisztrálni a kiválasztott szolgáltatás alatt lehetséges a szolgáltatásra kattintva.

Konzulens Csoportpraxis Alváslabor és Neuropszichológiai labor

Resmed alvásterápiás készülékek árjegyzéke

A Szolnoki alváslaborokban és Neuropszichológiai laborban együttesen folyó tevékenység járványügyi biztonsági intézkedéseiről

A járványhelyzet figyelembevételével a Szolnoki Alváslabor működését a vonatkozó Magyar Alvásdiagnosztikai és Therápiás Társaság ajánlása mellett a következő képpen szabályozom.

Jelen szabályozás kiterjed a következő szervezeti egységekre:

a, Alvásmedicina szűrőállomás (ambuláns vizsgálatok)

b, Alváslabor ( Bent alvásos alvásdiagnosztikai vizsgálatok)

c, Neuropszichológiai Labor (Neuropszichológiai ambuláns vizsgálatok)

Az erre vonatkozó miniszteri levél értelmében a kardiovaszkuláris (és cerebrovaszkuláris) betegségek ellátása kiemelt fontosságú. Az alváslaboratóriumi tevékenység számos ponton összefügg, ezen betegségek megfelelő kezelésével. A járványügyi helyzet számos óvintézkedést tesz szükségessé a különféle vizsgálati típusok esetén, azok eltérő jellegzetességei miatt.

Életkori korlát: Jelenleg általános érvényű életkori korlátozás nincs.                                                   

Vizsgálati típusok: A vizsgálati típusok és terápiás eljárások végzésére vonatkozóan továbbra is az érvényes klinikai irányelvek az irányadók.

Alváslaboratóriumban végzett beavatkozások és biztonsági követelmények: Általános célú éjszakai poligráfia, poliszomnográfia, valamint nappali alvásvizsgálatok (MSLT, MWT, FIT): Negatív pre-triage-t követően végezhetők.

A rendelőbe történő belépés a „zsilip” váróból csak CoVid-19 kérdőív kitöltésével, a szakszemélyzet értékelését valamint testhőmérséklet mérését követően a szakszemélyzet belépési engedélyét követően lehetséges. A beteg viseljen orrot, szájat eltakaró maszkot valamint viseljen a rendelőbe rendszeresített védőpapucsot. A rendelőben történő vizsgálatokra csak időpontfoglalással ( telefon, email, e-munkageszségügy ) lehet érkezni.

A vizsgált személy részéről helyi Negatív COVID teszt nem követelmény, amennyiben 48 óránál nem régebbi negatív teszt eredményt tud bemutatni. Ellenkező esetben Covid-19 Ag antigén gyorsteszt készül a vizsgálat előtt.

Szükséges viszont, hogy a személyzet megfelelő védőfelszerelést használjon a beteggel való kontaktus (beteg elhelyezése, elektródák felhelyezése, azok vizsgálat alatti igazítása) során.

A minimumkövetelmény a védőfelszerelésre: FFP2-es maszk, gumikesztyű. Pajzs, szemüveg, izolációs ruha alkalmazható.

A páciens is viseljen sebészi maszkot.

Az alváslaborban és Neuropszichológiai szaklaborban végzett vizsgálatokat időben és térben elkülönítve végezzük.

Az éjszakai vizsgálatok időrendje

18.45-18.55 – Betegérkezés és pre-triage elvégzése

18.55-19.00 Elhelyezkedés a laborban

19.00-20.30 – Neuropszichológiai vizsgálat

20.30-20.40 – Alvásszokás és aluszékonyság kérdőívek kitöltése

20.40-20.50 – Átöltözés, labor helyfoglalás

20.45-21.00 – Belgyógyászati vizsgálat ( testsúly, testmagasság mérés, nyakkörtérfogat mérés, RR mérés, nyugalmi EKG mérés, spirometriás mérés)

21.00- 21.30 – PSG Vizsgáló eszköz – elektródák felhelyezése

21.30 –  Lámpaoltás

21.30-05.30 – Alvás (Alvásidő: 8 óra)

5.30 – Ébresztés

5.30-5.50 –   A rendelő elhagyása

Az alváslaborban éjszaka végzett vizsgálatoknál időbeli elkülönítés elvét alkalmazzuk, azaz egy éjszaka egyfajta metodika (általános poliszomnográfia , vagy felügyelt Poligráfia ) történik, minimalizálva a betegek kontaktusait. Javasolt az egy vizsgálóhelység – egy védőfelszerelés elvének alkalmazása a transzmisszió lehetőségének minimalizálására.

Otthoni alvásdiagnosztikai vizsgálatok (poligráfia, pulzoximetria, valamint automata CPAP-vel végzett kontroll-vizsgálatok): Negatív pre-triage szükséges a készülékek kiadása előtt.

A páciensnek nyilatkozni kell az otthoni esetleges kontaktok lehetőségéről is.

A személyzet védőfelszerelést (sebészi maszk, gumikesztyű) viseljen. A készülékeket minden használat előtt gondosan felületfertőtlenítővel kezelni szükséges.

Az egyszerhasználatos érzékelőket (orrkanül) a páciens ne hozza vissza a vizsgálat másnapján a laborba. Mind a nappali készülékkiadások (otthoni alvásdiagnosztikai vizsgálatok), nappali alvásvizsgálatok (MSLT, MWT, FIT), mind pedig az éjszakai alvásvizsgálatok esetén a betegek érkezésének megfelelő időbeni elkülönítése szükséges.

Az ambulás szakrendeléseke történő orvos-beteg találkozásokra az általános irányelvek (pre-triáge, óránkénti betegszámkorlátot alkalmazunk (max 4 fő) , és a betegeket időben biztonságosan elkülönítjük.

Szolnok, 2020.09.01.

                                                                                         dr.Buczkó István

                                                                                         alváslabor vezető

Elérhetőségek:


Konzulens-B ’97 Bt

Email: szucszs@csoportpraxis.hu
Telefon: +36 70 984 1939