Neuropszichológiai vizsgálat

Érdeklődjön most

Kapcsolat

Neuropszichológiai vizsgálat

A neuropszichológia egyrészt a viselkedés, az érzelmek és a kogníció, másrészt az agyműködés közötti kapcsolatot tanulmányozza. Más szóval, amikor az agyműködésben zavar áll fenn, például neurológiai vagy mentális egészségi állapot miatt, a neuropszichológiában azt vizsgáljuk, hogy milyen hatások vannak az emberek cselekvési módjára, az általuk kifejezett érzésekre és a gondolkodási, odafigyelési, emlékezési és tervezési képességre a mindennapi életben.

A mi megközelítésünk

A Töpler Csoportpraxis Intézetben holisztikus megközelítést alkalmazunk ügyfeleink igényeinek felmérésére. Emellett rendkívül személyközpontúak vagyunk, ami azt jelenti, hogy mindenkit, akit látunk, egyedi egyéniségként kezelünk, függetlenül korától, nemétől, hátterétől vagy diagnózisától.

Tudta?

Tudta, hogy az Altzheimer Demencia a leggyakoribb neurodegenertív megbetegedés. Még is az orvosi vizsgálatok az érelmeszedés eredetű demenciát diagnosztizálják a leggyakrabban! Ez komoly probléma lehet mivel a betegek a téves diagnózis miatt hosszú ideig nem kapnak adekvát terápiát!

neuropszichológiai kiértékelés

Hogyan működik?

Meghívjuk Önt, hogy egy neuropszichológussal (klinikai pszichológussal) folytatott klinikai interjún beszélje meg konkrét igényeit és aggályait. Ez a klinikai interjú történhet virtuálisan (videólinken keresztül) vagy személyesen, az Ön preferenciáitól függően. Ezt követően megszervezzük az Ön számára a klinikai pszichológussal való találkozás időpontját, és egy sor kognitív intézkedés elvégzését (beleértve a memória, a figyelem, a végrehajtó működés, a térbeli térkészség és a nyelvi szempontok mérését). Az értékelés ezen része nagy valószínűséggel személyesen történne, és egy egész délelőtt, délután telne el.

pszichológiai rehabilitáció

Kinek van szüksége neuropszichológiai vizsgálatra?

Számos oka lehet annak, hogy egy személynek neuropszichológiai vizsgálatra van szüksége. Előfordulhat, hogy egy személy egy súlyos mentális egészségi állapot, például bipoláris zavar epizódja után nehezen térhet vissza a munkába; egy másik személy azt tapasztalhatja, hogy kapcsolata megromlik egy közúti baleset után. Lehet, hogy valaki nagyon specifikus dolgok miatt aggódik a memóriájával kapcsolatban, és aggályai vannak a Demenciával kapcsolatban, ahogy öregszik, vagy lehet, hogy valakinek szüksége van egy kis gyakorlati támogatásra miután neurodegeneratív betegséget diagnosztizáltak nála. Olyan állapotok esetében, mint a Parkinson-kór vagy a sclerosis multiplex. Mindezen okok miatt, és még sok más ok miatt, a Töpler Csoportpraxis Intézet klinikusai itt állnak, hogy segítsenek.

Lépések, amelyeket megteszünk.

A neuropszichológiai értékelés e két részét követően a klinikai pszichológusnak időbe telik, hogy megértse és értelmezze az eredményeket, és jelentést írjon. Nem sokkal ezután visszahívják egy találkozóra, hogy megvitassák a jelentésben leírtakat, és megbeszéljük, hogy az eredmények hogyan segíthetnek Önnek. A Töpler Intézetben büszkék vagyunk arra, hogy tevékenységünk középpontjában az Ön igényei állnak, és ajánlásaink ezt szem előtt tartják.

Kérdések, amelyeket ügyfeleink tesznek fel

Gyakran Ismételt Kérdések

Sok kérdése lehet, és ez érthető. Az alábbiakban megadtunk néhány választ a gyakran ismételt kérdésekre, de ha még mindig nem biztos valamiben, vegye fel velünk a kapcsolatot.

A neuropszichológiai vizsgálat természetesen az egyén állapotának összetettségéből és a szükséges speciális vizsgálatok függvényében változik. Átlagosan azonban körülbelül 3-4 órát vesz igénybe.

Intézetünkben csak 18 életévüket betöltött személyeket vizsgálunk. A neuropszichológiai vizsgálatok gyermekek esetében az ő korcsoportukra szakosodott intézményekben történik. Ilyen intézmény például a Szegedi Tudomány Egyetem ÁOK Gyermek és Ifjúság Pszichiátriai Osztálya vagy Budapesten taláhatóak.

Igen. A Klinikai neuropszichológiai vizsgálat és értékelés rendkívül hasznos az agysérülések, neurológiai kórállapotok vagy más kognitív zavarok az egyén napi működésére gyakorolt hatásának meghatározásában. A kognitív képességek felmérésével a neuropszichológiai értékelés értékes információt nyújthat az egyén erősségeiről, gyengeségeiről segítve az egészségügyi szakembereket, szakorvosokat a megfelelő kezelési tervek, beavatkozások kidolgozásában majd követéses vizsgálataink ismeretében a kezelés hatékonyságának és eredményességének igazolásában vagy az eredménytelenség megállapításában és ezzel az újra gondolás kialakításában.  

 

Kérdései vannak? Ha bármilyen kérdése van a csapatunkkal való együttműködéssel kapcsolatban, vegye fel velünk a kapcsolatot, és segítünk megtalálni az Ön igényeinek megfelelő személyt.

Scroll to Top