Neurológiai kórképek

Érdeklődjön most

Kapcsolat

Neurológiai kórállapotok

A neurológiai kórállapotok hatással vannak a szervezet idegrendszerére. Számos neurológiai kórállapot megváltoztatja az agyműködést, ami azt jelenti, hogy az embereknek nehézségekbe ütközhetnek a megismerés és a viselkedés (pl. mozgás) és érzelmek szabályozása. A neurológiai állapotok bizonyos típusai (beleértve a szklerózis multiplexet, a Parkinson-kórt és a Demenciát) természetükben progresszívek, romlók lehetnek, ami azt jelenti, hogy egy személy idővel több tünetet tapasztal.

A mi megközelítésünk

A Töpler Neuropszichológiai Intézetben felmérjük a neurológiai betegségben szenvedőket, hogy a vizsgálat alkalmával hogyan teljesít egy adott időpontban. A követéses vizsgálatok során időnként újra vizsgálunk, azzal a céllal, hogy megismételjük az értékelést, és megmérjük, történt-e változás a beteg neuropszichológiai állapotában. Az emberekkel végzett munkánk során (pl. neurorehabilitáció) nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy segítsük pacienseinket a jó életminőség megőrzésében.

Tudta?

A dementia a XXI. század népbetegségeként említett klinikai szindróma. Előfordulása az életkor előrehaladtával nő, a társadalom öregedésével (a korpiramis „megfordulásával”) pedig nemcsak a demens betegek száma nő, hanem a demenseket gondozó fiatalabb korosztály aránya is csökken. Másrészt a dementia hosszú betegség, évekig, évtizedekig igénybe veszi az ellátórendszert. A betegség megjelenése, kifejlődése is évekig-évtizedekig tart, így a megelőzés szerepe különösen nagy.

Miért kell klinikai-neuroszakpszichológushoz fordulnom?

A neurológiai állapothoz való alkalmazkodás kihívásokkal járhat. Az embereknek nagyon hasznos az, ha egy neurorehabilitációs szakemberhez, például klinikai pszichológushoz fordulnak, amint neurológiai betegséget diagnosztizálnak náluk, hogy ezzel kapcsolatos érzéseiket (beleértve a haragot, a gyászt és/vagy a szomorúságot) feldolgozzák. Mások később azt tapasztalhatják, hogy szükségük van némi extra érzelmi támogatásra vagy segítségre gyakorlati szükségleteik bizonyításához (pl. a PIP felmérés részeként), és ilyenkor egy neuropszichológiára szakosodott klinikai pszichológus hasznos személy lehet.

Mire számíthatok, hogy dolgozzak?

Néha új nehézségek kialakulása azt jelentheti, hogy az ember abbahagyja azt, amit korábban élvezett. Ez viszont összetett érzésekhez vezethet a veszteséggel kapcsolatban, beleértve a haragot, az unalmat és a szomorúságot. A klinikai pszichológus feltárhatja azokat az okokat, amelyek miatt a személy értékelte azokat a tevékenységeket, amelyek örömet okoztak, és segíthet a személynek, hogy rugalmasan gondolja át ezeket az igények kielégítésének alternatív módjait. Ez magában foglalhatja más emberek bevonását az életébe, akik további támogatást nyújthatnak.

Kérdések, amelyeket ügyfeleink tesznek fel

Gyakran Ismételt Kérdések

Sok kérdése lehet, és ez érthető. Az alábbiakban megadtunk néhány választ a gyakran ismételt kérdésekre, de ha még mindig nem biztos valamiben, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Különféle neurológiai állapotok felmérésére és kezelésére specializálódtunk, beleértve, de nem kizárólag az Epilepsziát, a Parkinzon-kórt, a Demenciákat (benne foglalva az Altzheimer kórt), a Hungtington-kórt és a funkcionális neurológiai állapotokat (FND). Multidiszciplináris megközelítésünk átfogó ellátást biztosít, amely minden egyén egyedi igényéhez igazodik.   

A funkcionális neurológiai rendellenesség (FND) azt a problémát írja le, hogy az agy hogyan fogadja és küldi el az információkat a test többi részéhez . Gyakran hasznos, ha az agyunkat számítógépnek tekintjük. Ha valaki FND-ben szenved, akkor azt mondhatjuk, hogy az agy hardverében vagy szerkezetében nincs károsodás, de a funkció zavar alakul ki. 

A funkcionális szomatikus szindrómák példái a következők: irritábilis bél szindróma; ciklikus hányás szindróma; néhány tartós fáradtság, beleértve az alvászavarok egy részét és krónikus fájdalom szindróma, például fibromyalgia (krónikus, széles körben elterjedt fájdalom) vagy krónikus kismedencei fájdalom; intersticiális cystitis; funkcionális neurológiai rendellenesség; és többszörös kémiai érzékenység.

A fáradtságról akkor beszélünk, amikor állandosult energiavesztés állapotot érzünk. A fatique esetében ezt időszakonként érezzük, gyakran spontán jelentkezik napközbeni munkánk vagy egyéb aktivitásunk során.

A neuroropszichológus azt méri fel, hogy ez az érzet jár-e valós, tényszerű funkcióvesztéssel, és ha az fennáll akkor az milyen mértékű. Amennyiben jelentős mértékű a funkció vesztés, akkor már a hardware-ben is károsodás valószínűsíthető. A hardware vizsgálata már a neurológus szakorvos és a pszichiáter feladata. Ennek során a szakorvosok kémiai (gyógyszeres) és elektrokémiai (ingeráram) kezeléseket alkalmaznak. Amennyiben nincs jelentős idegrendszeri funkcióvesztés, de már van mérhető veszteség, akkor egyéb orvos diszciplinák specialistái pld szomnológus adhat megoldást légsínterápia alkalmazásával, vagy fül-orr-gégész szakorvos horkolás műtéti kezelésével. A neuropszichológus ilyen esetekben azt méri fel, hogy az orvosi kezelés jár-e eredményes funkció helyreállítással, vagy funkciójavítással.         

Az alvás restrikció – mind mennyiségi mind minőségi zavara – hatással van a napi hangulatunkra, érzelmeinkre és szellemi teljesítő képeségünkre. Ez a kapcsolat bilaterális, azaz oda visszahatással vannak egymásra. A tartós alvás restrikció vagy alvászavar bizonyítottan idegrendszeri funkcióváltozást eredményez. Az egyik leggyakoribb alvászavar esetében, az alváshoz kötött légzészavar, és leggyakoribb alfaja  – OSA – során, már a diagnózis kritériuma között ismerjük a kognitív és figyelmi funkció igazolt csökkenését. A jó hír az, hogy az alvászavar kutatások során igazolták, hogy az OSA légsínterápiával történő kezelése során ez a kognitív állapot változás, idegrendszeri funkció zavar javítható, adott esetben helyreállítható. Ugyan ez igaz az OSA és horkolás esetében kialakuló fáradtságra, fatique-ra is. A Töpler Neuropszichológiai Intézetünkben a kognitív és figyelmi állapot felmérés bázisát képezi az alvászavarok és azon belül az OSA kivizsgálásának és a kezelés eredményességének igazolásának. 

A kezeléseket és a terápiás lehetőségeket úgy alakítottuk ki, hogy a neurológiai állapothoz kapcsolódó tüneteket és kihívásokat kezeljék. Ezek közé tartozhat a kognitív rehabilitáció a kognitív funkciók javítása érdekében, a foglalkozási terápia a függetlenség fokozása érdekében, és a pszichológiai támogatás az érzelmi jólét elérése céljával. Célunk, hogy optimalizáljuk a működést és javítsuk az általános életminőséget a neurológiai betegséggel küzdő egyének számára.

Kérdései vannak? Ha bármilyen kérdése van a csapatunkkal való együttműködéssel kapcsolatban, vegye fel velünk a kapcsolatot, és segítünk megtalálni az Ön igényeinek megfelelő személyt.

Scroll to Top