Kognitív terápia

Érdeklődjön most

Kapcsolat

Kognitív viselkedésterápia

A kognitív viselkedésterápia (KVT) a pszichológiai terápia egy fajtája, amelynek célja a szorongató tünetek javítása azáltal, hogy segít az embereknek megérteni a nehéz gondolatokat, módosítani bizonyos nem hasznos viselkedéseket, hogy csökkentsék az átélt érzelmi szorongást.

A mi megközelítésünk

Magasan képzett klinikai szakpszichológus 1:1 arányú KVT-üléseket tud biztosítani. Gyakran azzal kezdjük, hogy megkérdezzük az egyéneket életükről és hátterükről, mivel ez lehetővé teszi számunkra, hogy személyre szabjuk a KVT-üléseket, és figyelembe vegyünk minden olyan közvetítő tényezőt, amely hozzájárul az egyén szorongásához. Ezután elkezdhetjük következetesen átdolgozni a nehézségeket, kisebb, jobban kezelhető összetevőkre bontva azokat.

Tudta?

Az Alzheimer Demencia (AK) betegség legutóbbi magyarországi szakmai ajánlása megfelel a nemzetközi kezelési és diagnosztikai irányelveknek, ugyanakkor a kezelt betegek arányát tekintve az európai országok között a legrosszabbak közé tartozunk. Egy 2007-es felmérés szerint az akkor kb. 50.000-re becsült magyar Alzheimer-kóros (AK) betegek kb. 3%-a kapott specifikus gyógyszeres kezelést, mely a felmért európai országokban a legrosszabb volt. Az arány azonban még rosszabb, ha az AK-os betegek számát az EuroCode valósághoz közelebbi adatai alapján becsüljük; eszerint legalább 80.000-100.000 AK-os beteg lehet Magyarországon.

Neuropszichológiai rehabilitáció

Mennyi ideig lesz szükségem a KVT-re?

Mivel mindenki más, ezért lehetetlen lenne határozott választ adni. A terápiás kurzusok azonban általában 6 héttől 4-5 hónapig tartanak, de ez eltérő lehet attól függően, hogy milyen segítséget kér. A KVT számos előnye közül az egyik, hogy idővel képes lesz önállóan kezelni a negatív gondolatokat, így a terápia leállítása után is a hatások és a változások nagyon hosszantartóak és fenntarthatóak lehetnek.

sided-view-young-girl-talking-therapist

Milyen esetekben segíthet a KVT?

Általános tévhit, hogy a KVT csak olyan állapotok esetén alkalmazható, mint a depresszió és a szorongás, és bár nagyon hasznos ezek kezelésében, a KVT sokféle állapoton segíthet. Például funkcionális neurológiai rendellenességek (FND) vagy hosszú távú egészségi állapotok kezelésekor a KVT hasznos lehet a tüneteket súlyosbító stresszorok azonosításában. A KVT segíthet szabályozni azokat a folyton változó gondolatokat és érzéseket, amelyek egy neurológiai állapot, például a sclerosis multiplex vagy egy szerzett agysérülés (SZAS) pld Stroke, TIA diagnosztizálása után jelentkezhetnek.

Kérdések, amelyeket ügyfeleink tesznek fel

Gyakran Ismételt Kérdések

Sok kérdése lehet, és ez érthető. Az alábbiakban megadtunk néhány választ a gyakran ismételt kérdésekre, de ha még mindig nem biztos valamiben, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Scroll to Top