Mi a horkolás

A horkolás azt jelzi, hogy a légutak szűkülnek. Alvás közben a torok izmai ellazulnak, a nyelve hátraesik, a torka pedig elkeskenyedik. Ahogy lélegzel, a torok falai vibrálni kezdenek. Ezek a rezgések horkolás hangját okozzák. Minél szűkebbé válik a légútja, annál erősebb a rezgés és annál hangosabb a horkolás.

Életmódbeli változások:

Ha túlsúlyos, fogyjon le, és ha dohányzik, próbáljon leszokni. A fogyás és a dohányzás abbahagyása csökkentheti a horkolást, emellett számos egyéb egészségügyi előnnyel is jár.

Korlátozza vagy kerülje az alkoholt és a nyugtatókat legalább 2 órával lefekvés előtt. A nyugtatók és az alkohol ellazítja az izmokat, beleértve a torokban lévő szöveteket is.

Alvási szokások:

Aludj az oldaladon, és emeld fel az ágy fejét. Segíthet, ha körülbelül 4 hüvelykkel megemeli az ágy fejét.

Orrdugulás vagy orrdugulás kezelése:

Ha allergiája vagy egyéb orrproblémái vannak, ez korlátozhatja a légáramlást az orrán keresztül, így arra kényszeríti Önt, hogy a száján keresztül lélegezzen, és növelje a horkolás valószínűségét. Ha lefekvés előtt antihisztaminokat vagy orrspray-t vesz be, az segíthet megnyitni az orrjáratokat.

A horkolás azt jelzi, hogy a légutak szűkülnek. Alvás közben a torok izmai ellazulnak, a nyelve hátradől és a torka szűkül. Amikor lélegzel, a torkod falai vibrálni kezdenek. Ezek a rezgések okozzák a horkolás hangját. Minél szűkebbek a légutak, annál nagyobb a rezgés és annál hangosabb a horkolás.

Több okból is horkolhatunk. Az egyszerű horkolás (rendszeres vagy alkalmi), amelyet nem kísér rossz alvás vagy nappali álmosság, csekély hatással van az egészségére.

Másrészt az alvási apnoe okozta horkolás olyan jel, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha más tünetekkel jár, mint például fáradtság, rossz alvás, szabálytalan légzés, ingerlékenység, hangulati ingadozások vagy reggeli fejfájás, akkor érdemes orvoshoz fordulni, mert akkor negatív hatással lehet az egészségére.

Az egyszerű horkolás nem zavarja az alvást, de az erős horkolás más tünetekkel együtt igen.

Arcunk kialakítása az egyik fő oka annak, hogy horkolunk és/vagy alvási apnoéban szenvedünk.
Például a nagy nyelv, a hosszú szájpadlás, a kiemelkedő mandulák, a hátrahúzódó áll vagy a nyakban lévő kisebb légutak nagymértékben csökkenthetik a levegő átjutását, ha alvás közben ellazulnak az izmaink.
Szóval igen. A sovány emberek horkolhatnak.

A magyarázat az agyunk szintjén rejlik. Az agy nem csak a hangok fogadására szolgál, hanem a különböző zajokat is rendezi.
Az agyat nem érdekli a horkolás!
Éjszaka az agy éber marad. Szokatlan zaj esetén felébreszti. Ahogy észrevette, ha távol alszik otthonról, egy kis ártalmatlan zaj felébresztheti. Aztán tölts néhány napot ugyanazon a helyen, és úgy fogsz aludni, mint egy fahasáb. Az agyad megtanulta, hogy ez a zaj nem jelent veszélyt, ezért ártalmatlannak minősíti, és nem ébreszt fel.
Ez történik a horkolókkal. Az agyuk ismeri ezt a zajt, és úgy gondolja, hogy nem jelent veszélyt. Tehát nem ébreszti fel az illetőt.

Nyugtatók, kábítószerek szedése vagy alkohol fogyasztása. Sokan észrevették, hogy részeg estéken, gyógyszerek vagy izomlazító gyógyszerek bevétele után szinte biztosan előfordul horkolás. Ezek az anyagok ellazíthatják az izmokat, ami a légutak részleges vagy teljes elzáródását okozza.
Ha a horkolást a túlsúly okozza, a fogyás segíthet. Amikor az ágyban fekszik, emelje meg a fejét, és lehetőleg ne aludjon hanyatt. Korlátozza az alkohol, a kábítószerek és a nyugtatók fogyasztását, mielőtt lefekszik az éjszakára.

Orvoshoz kell mennie:

  • Ha a horkolás zavarja az alvás minőségét
  • Ha ébredéskor nem érzi magát kipihentnek, és napközben fokozódik a fáradtság
  • Ha napközben álmos
  • Ha a horkolás memória- és koncentrációs problémákkal, fejfájással, ingerlékenységgel és szorongással vagy akár alacsony libidóval társul
  • Ha a horkolás kapcsolati problémákat okoz Ön és partnere között.
Igen, ha horkolás közben az a benyomása, hogy partnerének légzési nehézségei vannak.
  • Feküdjön le a horkoló előtt
  • Próbálja ösztönözni a horkolót, hogy változtassa meg az alvási pozícióját
  • Használjon füldugót
  • Hallgasson zenét, hogy elaludjon

Kapcsolat a horkolás és az alvási apnoe között

Nem mindenkinek van alvási apnoéja, aki horkol, de ez az egyik legfontosabb tünet, és gyakran az apnoe első jele. Miért van ? Néha a torok falai teljesen összeomlanak, így elzáródik, ami apnoét (légzésleállást) okoz. Ezen a ponton felriaszthatja magát egy morgással és zihálással, vagy a partnere felébresztheti.

Otthoni alvásteszt

Tehát a horkolás már nem csak kellemetlenséget okoz partnerének, hanem komoly egészségügyi probléma is lehet, az úgynevezett  obstruktív alvási apnoe (OSA) . A horkolók fele alvási apnoéban szenved. Az apnoe ma könnyen diagnosztizálható  otthoni alvásteszttel .

Ha úgy gondolja, hogy alvási apnoéban szenved, kérjük, foglaljon ingyenes felmérést.

Scroll to Top