Alkalmassági szakvélemény

Érdeklődjön most

Kapcsolat

Pszichológiai szaklaboratórium és szakvélemény

A pszichológiai szaklaboratórium olyan egészségügyi vizsgáló egység, amelyben pszichológiai szakmai protokolok alapján standardizált vizsgáló eljárásokat alkalmaznak, pszichológiai teszteket vesznek fel, műszeres vizsgálatokat végeznek. A laboratóriumban végzett mérések magyar norma vizsgálatokra épülnek, ill. érvényességüket validitási és megbízhatósági vizsgálatokkal támasztották alá. A pszichológiai szaklaboratórium a pszichológiai diagnosztika legmagasabb szintű és vizsgálati repertoárral bíró egysége, működését egészségügyi rendelet szabályozza és külön a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerügyi Központ jelöli ki.   

A szaklaboratórium dolgozó szakpszichológus az a szakember, aki szakorvos kérdésére válaszolva  pszichometriai méréseket végez és a mérések és a klinikai előzmények alapján, a rendelkezésére álló információk ismeretében szakmai véleményt adhat a vizsgált személy kognitív állapotáról és pszichológiai funkcióiról. A szakpszichológus képzettsége, tudományos ismeretei és hatalmas klinikai tapasztala lehetővé teszi számára nem csak a klinikai munkában való részvételt, hanem akár jogkövetkezménnyel járó szakvélemény kiadásával nyilatkozhat az egyén pszichológiai alkalmaságáról munkakörök betöltésekor és jogosítványok, engedélyek kiadásakor, érvényesítésekor.

A mi megközelítésünk

A Töpler Neuropszichológiai Szaklaboratóriumunkban neuroszakpszichológus, klinikai szakpszichológus, pszichológus és pszichotechnikus dolgozik. Az intézet működéséhez egyéb a Csoportpraxis Intézetben dolgozó klinikai területekről kap szakorvosi támogatást, konzultációs lehetőséget. A Töpler Neuropszichológiai Szaklaboratóriumban összefoglalva klinikai diagnosztikai és alkalmassági szakértő tevékenység történik.

Tudta?

Figyelembe véve, hogy a dementia 50-60%-át az Altzheimer Betegség (AK) okozza, óvatos becslések szerint is 200.000 körüli beteg szenvedhet dementiában Magyarországon.Jász-Nagykun-Szolnok Megye vonatkozásában ez azt jelenti, hogy megközelítőleg 4.000-5.000 ezer demens beteg él a környezetünkben.

Miért van szükség értékelésre?

Ahol kognitív, érzelmi vagy viselkedési nehézségek merülnek fel, képesek vagyunk felmérést végezni, hogy jobban megértsük az egyén előtt álló problémákat. A felmérések lefolytatása során törekszünk arra, hogy minél alaposabb és részletesebbek legyünk, értékeljük az egyén erősségeit és gyengeségeit, és szükség esetén javaslatokat adjunk a további klinikai ellátásra. Működési eljárásunk lehetővé teszi számunkra, hogy a lehető legtöbb információval rendelkezzünk, amikor szakértői véleményt adunk ki a vizsgált személy alkalmasságára vonatkozóan.

Hogyan történik az értékelés?

Az értékelések professzionális és tárgyilagos módon készülnek, figyelembe véve az adott személyre vagy esetre vonatkozó körülményeket vagy fontos előzményeket. Tapasztalt és képzett szakpszichológusaink más neurológiai és pszichiátriai szakvélemények pontos értelmezéséhez szükséges ismeretekkel rendelkeznek, melyek révén az Ön komplex klinikai diagnosztikai értékeléséhez járulnak hozzá az adott neurológiai vagy pszichiátriai kórkép orvos szakmai kivizsgálási és ellátási protokoljának megfelelően.

Mi történik az értékelés után?

Klinikusaink a szükséges átfogó jelentéseket, pszichológiai alkalmassági szakvéleményeket időben elkészítik és az EESZT rendszerbe feltöltik ill. külső megkeresés esetében a megrendelőnek átadják. A szakpszichológusaink, mint szakértők pártatlan és befolyásolhatatlan véleményt adnak, és tesznek megállapításokat. A bíróságon részt vehetnek, amikor és amikor erre szükség van.

Kérdések, amelyeket ügyfeleink tesznek fel

Gyakran Ismételt Kérdések

Sok kérdése lehet, és ez érthető. Az alábbiakban megadtunk néhány választ a gyakran ismételt kérdésekre, de ha még mindig nem biztos valamiben, vegye fel velünk a kapcsolatot.

A pszichológiai alkalmassági vizsgálatra minden esetben az egészségi/orvosi alkalmasságot vizsgáló szakorvos ad beutalást. A háziorvos/foglalkozás-egészségügyi szakorvos ezekben az esetekben a beutalást legtöbb esetben papír alapon állatja ki és adja oda azt a vizsgálandó személy számára.

A pszichológiai alkalmasági vizsgálatok a következő területeken végezzük:

Fegyvertartás és használat érvényesítés: 22/1991. (XI. 15.) NM rendelet a kézilőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltételeiről és vizsgálatáról

Közúti járművezetői engedély érvényesítés: 13/1992. (VI. 26.) NM rendelet a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról

Hajóvezetői engedély érvényesítés: 21/2002. (XI. 8.) GKM–ESzCsM együttes rendelet a hajózási egészségi alkalmasság feltételeiről és vizsgálati rendjéről

Polgári légközlekedési személyzet: 27/2014. (IV. 30.) NFM rendelet a polgári légiközlekedési személyzet egészségi alkalmasságának feltételeiről, valamint az egészségi alkalmasság megállapítását végző szervek kijelölésének és tevékenységének szabályairól

Munkaköri alkalmasság véleményezése:  33/1998. (VI. 24.) NM rendelet a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről

A vizsgálatot az alkalmasági vizsgálatot végző szakorvos kérhet. Mind ezektől függetlenül vitás kérdések esetében az Önt képviselő jogi képviselő vagy akár Ön is kérhet.

Scroll to Top